23948sdkhjf

Energitunga företag mer ambitiösa än riksdagen i klimatfrågan

En rapport från Hagainstitutet visar att 20 företag i Sverige står för 30 procent av utsläppen. De har också visat sig ha större ambitioner gällande klimatet jämför med beslut som skapats av riksdag och regering. Det rapporterar SVT Nyheter.

De energitunga företagen har däremot tydliga mål när det kommer till utsläppen. Flera av de 20 företaget som medverkar i rapporten har för mål att komma ner till noll, eller nästan noll, koldioxidutsläpp betydligt tidigare än 2045 – vilket är Sveriges nationella mål om klimatneutralitet.

SSAB är en av de granskade företagen. De ska till år 2032 sluta med fossilt kol i masugnarna i Oxelösund och Luleå. Denna förändring beräknas minska utsläppen med närmare 90 procent. Det skriver SVT Nyheter.

För att företag ska kunna genomföra sina klimathandlingar och nå målen behöver de samverka med politiken, menar Hagainitiativet. Många företag tycker också att det är positivt med långsiktiga och "stränga" regler kring miljö och klimat. 

Vidare går att läsa att Nina Eklund, generalsekreterare för Hagainitiativet, menar att företag vill ta marknadsandelar.

– De som är först ut med produkter med låga utsläpp kommer att bli mer lönsamma, här går hållbarhet och lönsamhet hand i hand, säger hon till SVT Nyheter.

Källa: SVT Nyheter

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112