23948sdkhjf

Additiv tillverkning för företagen samman

Vilka material som används i verktyg har stor betydelse när det kommer till prestanda och livslängd. Något som det svenska, materialutvecklande företaget VBN Components AB tagit fasta på i sina legeringar.

Företagets fokus ligger på hårda och tåliga material tillverkade med additiv tillverkning. Idag erbjuder VBN Components fyra stål och en hårdmetall, som fått varumärkesnamnet Vibenite.

Efter att ha testat VBN:s komponenter i det nämnda materialet, har tjeckiska ANAJ Czech, som tillverkar verktyg, tecknat ett licensavtal för att starta tillverkning i egen regi. Det framgår av ett pressmeddelande.

Vojtěch Pečinka, som är försäljningschef på ANAJ Czech, är övertygad om att additivt tillverkade verktyg kommer prestera högre än nuvarande skärverktyg.

– Vi hoppas kunna använda VBN:s material och kunnande för att producera komplexa verktyg med högt mervärde för kunden. Den gemensamma utvecklingen av additiv teknologi med VBN riktas i en första fas mot printning av verktyg i nära-färdig-form för kugghjulstillverkning, så som snäckfräsar och skärhjul. I nästa fas kommer vi fokusera på utveckling av verktyg för bearbetning av icke-järnhaltiga legeringar.

I pressmeddelandet skriver VBN att hårdheten och den höga nötningståligheten bara går att uppnå genom additiv tillverkning. ANAJ har därför införskaffat en 3D-printer där Vibenite-verktygen kommer att optimeras. Detta sker genom samarbete företagen emellan.

VBN kommer även att utbilda anställda i formgivning för additiv tillverkning, både på plats hos ANAJF och på distans. 

– Vi ser fram emot att samarbeta med ANAJ, en progressiv verktygstillverkare med stort intresse för ny teknologi. Det ska bli oerhört spännande att ta fram nya additivt tillverkade verktyg i Vibenite, säger Magnus Bergman, vd på VBN Components AB, avslutningsvis.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125