23948sdkhjf

Företag i Göteborg bäst i Sverige på FoU

Idag investeras dubbelt så mycket pengar inom forskning och utveckling i Göteborgsregionen jämfört med 2013 och en extra stor ökning har skett de senaste åren.

I Göteborgsregionen sker företagens innovationssatsningar i mycket högre grad än tidigare. Det satsas även mer pengar i Göteborg än i hela Stockholmsregionen, som är dubbelt så stor när det gäller befolkningen. Forskning och utveckling är även dubbel så stor i Göteborg som i övriga Sverige.

– Vi ser ett tydligt maktskifte västerut, där vi har gått om Stockholm och blivit den region där företagen satsar mest pengar på forskning och utveckling. Dessutom har bruttoregionalprodukten, BRP, i Göteborgsregionen ökat med i genomsnitt fem procent per år de sista tio åren, det är nästan kinesiska tillväxttal, säger Henrik Einarsson, avdelningschef för Etablering & Investering på Business Region Göteborg, i ett pressmeddelande.

Vad är då anledningen till detta skifte? Henrik Einarsson tror att en del av förklaringen ligger i den stora omställning som pågår.

– Vår hypotes är att det delvis beror på att i stort sett hela Industrisverige nu ställer om till en grönare produktion. Och industrin finns till stor del här i Västsverige. Omställningen driver på mycket investeringar och forskningssatsningar hos näringslivet för att företagen fortsatt ska kunna ligga långt fram och erbjuda hållbara produkter i världsklass om några år, säger han.

Ett exempel på den omställningen som sker kan hämtas från fordonsindustrin där företagen nu satsar stora pengar på forskning och utveckling, särskilt inom elektromobilitet.

– Förutom att det driver på och ställer om hela näringslivet medför det också att en helt ny basindustri är på väg att växa fram här i Västsverige i form av en komplett batteriproduktionskedja, med allt från forskning och utveckling till en batterifabrik om några år, säger Henrik Einarsson.

Förutom fordonsindustrin, finns det även andra stora industriella områden i Västra Götalandsregionen. Till exempel petro- och kemiindustrin, som bedriver mycket forskning inom framtidens bränsle och produkter. Här finns forskningsintensiva life science-branschen, och även en stark rymdindustri. Dessutom finns framstående akademi, med både Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet, samt att huvudkontoret för svenska forskningsinstitutet RISE flyttade till Göteborg för några år sedan. Adderat på det råder ett unikt samarbetsklimat.

– Industri, akademi och forskning, och även offentliga aktörer, som finns här har en lång historia av att samverka på olika sätt. Samarbetet i Göteborgsregionen är vår styrka, som jag tror har varit med och bidragit till den snabba utvecklingen, säger Maria Strömberg, avdelningschef för Kluster & Innovation på Business Region Göteborg, och fortsätter:

– Detta samspel har skapat speciella förutsättningar för innovation och för framväxten av samarbetsmiljöer, vilket jag tror bidrar till att företagen kan känna sig trygga i att ha sin verksamhet här och investera kring forskning och utveckling i Göteborgsregionen. Här finns också universiteten som förser företagen med kompetens. Det attraherar nya företag, även utländska aktörer, att etablera sig, säger Maria Strömberg.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Påverkas arbetsviljan av ökad digitalisering?
Lång öppentid och härdar snabbt - ovanlig kombo
Tillverkar bara av återvunnet material: "Har vunnit väldigt mycket"
Han ska representera Sverige i EuroSkills 2023
Edströms Maskin får ny försäljningschef
1 000 miljarder ska investeras i industrier i Västerbotten och Norrbotten
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Process Nordic
UochD

Sänd till en kollega

0.156