23948sdkhjf

Solcellsbolaget planerar megafabrik

En av orterna är Uppsala som är i slutrundan för att få Sveriges första storskaliga solcellsfabrik. I potten ligger en industriinvestering på uppemot 1,5 miljarder kronor och flera hundra nya arbetstillfällen.

– Vi arbetar sedan flera månader med att hitta den bästa platsen för var vi ska bygga vår första megafabrik. Vi började med ett trettiotal orter runtom i Sverige. Och nu återstår 3–4 slutkandidater, säger Sven Lindström, vd för Midsummer i en intervju till Dagens Industri.

En av orterna är bland annat Uppsala. Men även Katrineholm, Arboga och Järfälla.

Inom kort planeras det att beslutas om lokalisering och att produktionen ska börja komma i gång redan under andra kvartalet i 2023.

– Inledningsvis handlar det om en årlig produktionskapacitet på 20 MW per år. Men siktet är att tiofaldiga till 200 MW fram till 2024. Det blir i så fall Europas klart största fabrik för tunnfilmssolceller, säger Sven Lindström.

Inledningsvis tros det bli 40 nya arbetstillfällen, men i fullt utbyggd i storleksordningen planeras 250 nya arbetstillfällen.

I början av november meddelade bolaget att de tecknat avsiktsförklaringar med en rad svenska och utländska företag om försäljning av över 100 MW solceller. De följdes sedan upp med ytterligare flera och ännu större uppgörelser. Totalt uppger Midsummer att de har avsiktsförklaring om över 700 MW solceller.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
1 000 miljarder ska investeras i industrier i Västerbotten och Norrbotten
Edströms Maskin får ny försäljningschef
Pass för elbilsbatterier
Tillverkaren inför kortare arbetsvecka utan lönereduktion
Forskningsprogram ska närstudera gröna omställningen i norr
Gemensamt krafttag ska lösa utmaningarna
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Process Nordic
UochD

Sänd till en kollega

0.127