23948sdkhjf

Autonoma transportrobotar löser logistikuppgifter för företag

Transportrobotar kan ersätta manuellt arbete som vanligtvis utförs av en gaffeltruck.

På bildelsleverantören Forvias fabrik i Písek, Tjeckien, rör sig 14 transportrobotar bland de anställda. Robotarna arbetar dygnet runt och hjälper de olika skiftlagen att transportera delar mellan löpande band och transportera färdiga varor till logistikområdet.

För Forvia har robotarna inneburit att effektiviteten på fabriken har ökat, eftersom logistikuppgifterna nu flyter på mycket lättare. Därmed har investeringen i de 14 robotarna betalat sig på två år. Samtidigt har det blivit en säkrare arbetsplats eftersom behovet av gaffeltruckar har minskat.

– Mobila robotar hjälper oss att skapa ordning och reda på fabriksgolvet och göra våra produktionsprocesser mer stabila och pålitliga. Det är särskilt viktigt för oss att vi kan säkerställa stabilitet i verksamheten över alla tre skift. Det vi uppskattar mest med robotarna är deras autonomi. De rör sig fritt på fabriksgolvet utan någon specifik nödvändig utrustning, säger Martin Horáček, som är fabrikens Supply Chain Operations Manager, i ett pressmeddelande för Transportnets systertidning Fremtidens Logistik.

Mer specifikt handlar det om MiR-robotar från den danska tillverkaren Mobile Industrial Robots. Sju av dem är den så kallade modellen MiR600, som kan transportera större föremål som pallar och färdiga produkter, medan de övriga sju är en mindre modell, den så kallade MiR250.

Alla robotar är helautomatiserade och kan programmeras att köra olika rutter. Dessutom kan de kommunicera med automatiska dörrar och känna igen personer som kommer in i deras körfält.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082