23948sdkhjf

Hur löser vi hybridarbete för tillverkande företag?

Att arbeta på distans blir allt vanligare i dagens samhälle. Men inom vissa branscher, exempelvis tillverkande industrin, är det en svår nöt att knäcka.

Pandemin fick oss på många sätt att känna av hur och var vi vill arbeta. Idag är det nästan ett krav från arbetstagaren att helt eller delvis arbeta på distans. Men inom vissa branscher är möjligheten till detta nästintill omöjlig, exempelvis inom den tillverkande industrin. Det gör att man begränsar nyrekryteringen av personal med rätt kompetens och även unga  som ställer höga krav på flexibla arbetsvillkor.

Arbete som utförs vid maskiner måste ske på fabriksgolvet vilket gör det knepigt att få till en hybridlösning för personalen. Kenni Ramsell på Dynabook tipsar på industritorget hur man kan komma i gång med att införa hybridarbete. Han menar att en av de största utmaningarna är att erbjuda tekniklösningar som möjliggör flexibelt arbete.

I en rapport visar det sig att endast elva procent av små och mellanstora tillverkande företag i Europa anser sig ha tillräckliga IT-resurser för att införa hybridarbete för sina anställda. Men 49 procent av företagen i undersökningen meddelar att de har ökat sin IT-budget i år.

För att lyckas med hybrid arbete krävs nya ansatser. En åtgärd man kanske glömmer bort i processen är att prata med sina anställda och fråga vad de vill ha för lösning. För att sådana diskussioner ska bli lyckade bör det vara tydligt vad som förväntas av var och en, menar Kenni Ramsell.

I undersökningen menade även företag att de tre viktigaste tekniska områdena att prioritera inom är molnplattformar, bärbar dator och infrastruktur för virtuella skrivbord.

Även att anlita företag som tar helhetsansvar för IT-tjänster ses som en bra lösning. Men i undersökningen visade sig att företag ser det som för en för hög kostnad.

Men Kenni menar att dessa kostnader bör ställas mot en realistisk utvärdering av kapaciteten för det egna företagets IT-avdelning. I slutändan kan det visa sig vara det enda rimliga beslutet. Även viktigt att välja leverantör som förstår hur en tillverkande verksamhet drivs. Slutligen menar han på att satsa på digital transformation borde vara ett krav på företagen för att ställa om till hybrid.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.188