23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

HAVD Group: ”Vi är stolta över att kunna klimatredovisa”

Det är något av en USP för svenska underleverantörer att de är duktiga på att hålla ner klimatavtrycket. Efter att Klimatdatabladet lanserades i november går det att slå mynt av det på ett nytt sätt. HAVD Group, nischade på inredningsdelar till fordonsindustrin, har varit snabba på bollen.

Fordonsindustrin har bytt fot ordentligt de senaste decennierna. Från att ha lanserat produkter som låtit och luktat ordentligt är det i dag tyst och obemärkt som gäller. Bilarna susar fram och storstadsluften är – eller känns åtminstone som – ren som på en alptopp. Särskilt stor är skillnaden för alla som har upplevt 1900-talets mer mättade tätortssyre.

En avgörande fråga
För HAVD Group, liksom för de flesta andra i branschen, har hållbarhet blivit något av en vinna eller försvinna-fråga.
– Det är väldigt viktigt för oss att hålla nere klimatavtrycket på våra produkter, säger vd:n Marie Hedenberg Jerncrona.
Enligt henne har koncernen en tydlig miljöstrategi där de strävar efter att integrera hållbarhet i alla led.
– Från innovation och inköp till produktion och personalutveckling … det gäller hela affärskedjan.
Deras internationella kunder är ofta medvetna om Sveriges goda rykte inom hållbarhet, något vi är bra på tack vare saker som landets energimix och flera smarta innovationer.
– Att vara en del av det är något vi är stolta över.
Om de lyckas bra med sina egna strävanden inom HAVD Group? Ja, säger hon.
– Det som vi kan påverka är vi också bra på. Men självklart inser vi att allt det här behöver gå snabbare, och där är exempelvis samarbetsprojekten inom FKG viktiga.


En konkurrensfördel
Nu har de börjat använda det klimatdatablad som FKG varit med och arbetat fram, och som presenterades på Elmia Subcontractor i november. Metoden gör att det går att klimatredovisa varje enskild komponent, något som väntas bli allt mer efterfrågat av de starkt CO2-fokuserade OEM:erna. Även lagstiftningen kommer förmodligen att gå åt det hållet. Att svenska leverantörer nu är tidiga med att komma igång ger en internationell konkurrensfördel.
Marie Hedenberg Jerncrona tycker att klimatdatabladet fungerar bra.
– Till att börja med har vi lagt fokus på att lära oss systemet och först ut är vår anläggning i Ed där vi tillverkar formgjuten polyuretan. Sedan är produktportföljen ganska omfattande, men successivt ska allt redovisas.
Är det här något ni har väntat på att kunna göra?
– Ja, som många andra har vi märkt av att kraven från kunderna har ökat de senaste åren och vi har investerat både tid och resurser i saken. Nu känner vi en stolthet över att kunna erbjuda det.
Annars … hur går det för er för tillfället? 
– Även vi märker av lågkonjunkturen. Men trots det ser vi fortfarande en hög efterfrågan.
Har ni någon strategi för att vara mindre sårbara inför svängningar?
– Det är viktigt att inte bara anpassa sig till rådande förhållanden, man måste ständigt vidareutveckla sig och vara redo för framtiden. Så vi arbetar aktivt för att diversifiera och expandera vår verksamhet över flera branscher.

Fakta: HAVD Group
Företaget grundades 1988, är familjeägt och har sitt säte i Mölndal. De har produktionsanläggningar i Ed och Mölndal samt i den ungerska byn Nagyvázsony cirka en och en halv timmes bilresa sydväst om Budapest. Koncernen har cirka 250 anställda och omsätter runt 320 miljoner kronor. 


Fakta: Klimatarbete på flera plan
Här är några exempel på hur HAVD Group arbetar för att hålla nere sin klimatpåverkan:
• För att höja kompetensnivån i verksamheten sker ett löpande arbete när det gäller frågor som energieffektivisering, förnybar energianvändning och minskad resursförbrukning.
• Under de tre senaste åren har de installerat solceller på sina tre produktionsanläggningar. För att driva sina värmeanläggningar i Sverige använder de bergvärme eller pellets.
• Våren 2023 investerade anläggningen i Ed i en förbränningsanläggning för VOC.
• I sin anläggning i Mölndal använder HAVD Group tekniken vakuumformning. Plastråvara värms upp och formas till detaljer, och spillet tas om hand om för att återvinnas till ny plastråvara.
• Anläggningen i Ungern är utrustad med modern teknologi som optimerar utnyttjandegraden av det ytmaterial som används.
• I så stor utsträckning som möjligt används miljövänliga material. Företaget strävar efter att använda material som är förnybara, återvinningsbara eller återvunna.
• Är i en process för att certifiera sig enligt ISCC+.
• Samarbetar via flera olika RISE-projekt för att påskynda utvecklingen mot en mer hållbar produktion av fordonsinteriörer, med syftet att enkelt kunna återvinna, återanvända eller återtillverka.

Läs original artikeln på fkg.se.

FKG
Lindholmspiren 3
417 56 GÖTEBORG
Göteborgs stad
Sverige
VAT nummer: SE5563325181

Kontaktperson

GV
Gabriella Virdarson
gabriella.virdarson@fkg.se

Sänd till en kollega

0.047