23948sdkhjf

Husqvarna avslutar 2019 – och varnar för Coronaviruset 

Under tisdagen presenterade verkstadskoncernen Husqvarna sitt bokslut för 2019, som fick ett sämre avslut än föregående år. Och avgående koncernchefen Kai Wärn valde att flagga för påverkan av Coronaviruset i framtiden. 

– De säsongsmässigt mindre fjärde kvartalet präglades av en blandad marknadsutveckling. Försäljningen utvecklades positivt i Europa medan den påverkades negativt i USA då återförsäljarna fortsatte att minska sina lagernivåer. Totalt för koncernen minskade nettoomsättningen med två procent justerat för den lämnade verksamheten i Consumer Brands och valutakurseffekter, kommenterar vd och koncernchef Kai Wärn i rapporten. 

I det fjärde kvartalet landade rörelseresultatet, exklusive jämförelsestörande poster, på minus 310 miljoner kronor, jämfört med minus 282 miljoner kronor samma period året innan. 

För helåret ökade koncernens samlade försäljning med en procent, borträknat valutaeffekter och Consumer Brands-verksamheten. Försäljningen i Europa utvecklades positivt, medan den fortsatt påverkas negativt i USA. 

Kai Wärn lämnar över till Henric Andersson som vd och koncernchef i april, och inför framtiden vill han lyfta ett varningens finger angående coronaviruset. 

– Ordersituationen för säsongen samt förberedelserna följer vår plan för året. Baserat på nuvarande information förutser vi inga väsentliga affärsstörningar relaterade till Coronavirusutbrottet, om komponenttillförseln normaliseras under de kommande veckorna, medan det kan bli väsentligt om det kvarstår i mars, säger Kai Wärn. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125