23948sdkhjf

Tre av fyra har leveransproblem

Coronapandemin har drabbat svenska små- och medelstora exportföretags leverantörskedjor hårt. Tre av fyra företag säger att de har eller har haft problem med leveranser från sina utländska underleverantörer.

Det visar en undersökning som EKN låtit Demoskop göra.

Trots leveransproblemen har dock endast ett av tjugo företag valt att ersätta sina utländska leverantörer med svenska.

Undersökningen visar att:
8 av 10 av de undersökta företagen har underleverantörer utomlands.
3 av 4 i Europa.
4 av 10 i Asien.
2 av 10 i Nordamerika.
3 av 4 har haft problem med leveranser från underleverantörer under krisen.
2 av 10 har haft stora problem.
1 av 20 har ersatt sina utländska leverantörer med svenska. 
1 av 20 planerar att ersätta sina utländska leverantörer, men har ännu inte gjort det.

Läs också: Saab bryter trenden – starkt andra kvartal

– Exporterande svenska små- och medelstora företag har underleverantörer huvudsakligen i Europa, Asien och något lite i Nordamerika. Det beror till syvende och sist på en sak, det är det mest kostnadseffektiva. Därför är jag inte alls förvånad över att bara ett av tio företag tänker ersätta utländska leverantörer med svenska, trots leveransproblem. Hade det gått så hade man redan gjort det, säger Stefan Karlsson, chefekonom EKN.

Störst problem har företagen haft med leveranser från Asien, där 20 procent säger att de haft stora problem. För Europa är siffran 16 procent.

Läs också: Tufft kvartal för Volvo

– Även om leveransproblemen varit stora under Coronapandemin tror jag inte det kommer att leda till att så värst många företag tar hem produktion till Sverige. Det svenska alternativet är sällan konkurrenskraftigt, om det över huvud taget finns, säger Stefan.

Undersökningen har gjorts bland exportföretag med 1 till 249 anställda, och grundar sig på 300 intervjuer med vd eller en av VD utsedd person. Resultatet har även vägts med avseende på bransch och antal anställda.

Läs mer om: EKN
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.14