23948sdkhjf

Scania satsar på Smart Maintenance för att undvika haverier

Efter ett antal kostsamma haverier ville Scania Industrial Maintenance hitta ett sätt att effektivisera underhållet av kompressorer. Tillsammans med SPM Instrument startade de ett projekt med fokus på Smart Maintenance av den produktionskritiska utrustningen.

Nu ser de resultatet av projektet och berättar att konditionsmätning på både nya och äldre kompressorer visat sig vara en lönsam investering för dem.

Genom Smart Maintenance-projektet kan Scania köra kompressorerna längre och utföra tryckstegsbyten på konditionsbasis när övervakningssystemet indikerar att det är dags, förklarar de och ger en bakgrund till hur det hela började.

På Scanias anläggning i Södertälje förser tio kompressorer hela produktionen med tryckluft som bland annat används i tryckluftsdrivna handverktyg och verktygsmaskiner. Om någon av dessa havererar riskerar hela produktionen att stanna får vi veta.

Scania Industrial Maintenance berättar att de har som målsättning att bedriva konditionsbaserat underhåll i så stor utsträckning som möjligt men att bland kompressortillverkare är det vanligt att man rekommenderar tidsbaserat underhåll. Det innebär att komponenter byts ut baserat på antal drifttimmar istället för att utgå från den faktiska driftskonditionen.

Det uppstod ett antal akuta haverier genom åren och det var i samband med ett större haveri för två år sedan som beslutet att starta ett utvecklingsprojekt kring Smart Maintenance för kompressorer togs.

SPM Instrument valdes som samarbetspartner. Med hjälp av onlinesystemet Intellinova Parallel EN och kombinationsgivaren DuoTech, som mäter stötpuls och vibration med de patenterade HD teknologierna i samma sensor, mäts nu kompressorernas mekaniska kondition kontinuerligt och med en så hög precision att man ska kunna se symptom hos enskilda lager och kugghjul.

De ger flera exempel på hur det har påverkat verksamheten.

Tre månader efter att systemet installerats fann man att ett lager på ingående axel i växellådan på en kompressor blev allt sämre. Genom att enbart byta det lager som larmat  sparade Scania 300 000 kronor och fick en kortare stilleståndstid.

Strax därpå kunde man även se en accelererande lagerskada i ett trycksteg som endast gått 40 procent av utlovad driftstid, där man sparade cirka 350 000 kronor eftersom leverantören tog kostnaden på garanti.

- Exemplen från Scania visar tydligt vikten av att utföra konditionsmätningar både på nya och gamla kompressorer. Att få fel avhjälpta under garantitiden eller kunna bekräfta att service och reparationer blivit korrekt utförda kan spara väldigt mycket pengar. Det blir också möjligt att utnyttja maskinens hela livslängd, säger Håkan Hedlund som är Senior application engineer på SPM Instrument.

- Projektet kring Smart Maintenance för kompressorer har varit otroligt givande. Scania har kunskap kring processen och ett stort antal kompressorer av varierande ålder där testmätningar kunnat utföras. SPM har erfarenhet och kunskap kring mätteknik och vilka egenskaper som är viktiga att följa. När slutanvändare och mätinstrumenttillverkare samarbetar så blir resultatet vanligtvis bra. Scania vill få högre teknisk tillgänglighet och undvika onödigt underhåll, SPM vill hitta nya affärsområden, vilket sammantaget skapar stor drivkraft från båda parter, kommenterar Anders Ramström som är underhållsingenjör på Scania.

Med hjälp av ytterligare parametrar samt integration med Scanias IoT-plattform hoppas Scania Industrial Maintenance kunna utveckla det tillståndsbaserade underhållet av kompressorer ännu mer. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.14