23948sdkhjf

Ett gemensamt språk för maskiner och robotar

Industridoktoranden Gabriel Sebastian forskar tillsammans med Volvo Group för att hitta en standard som ska göra det möjligt att skapa effektiva planeringsverktyg med digitala tvillingar. Det kan bli ett lyft för flexibel produktion.

Bakgrunden till initiativet är att tillverkningsindustrins produktion idag kompliceras av att robotar och maskiner ofta använder olika informationssystem och så att säga talar olika språk. 

En digital tvilling är en datormodell som visar något som händer i verkligheten, exempelvis i en maskin. Industrin kan använda digitala tvillingar för att exempelvis kontrollera att en ny produktionsprocess fungerar innan den byggs i fabriken.

Idag är det mestadels ett tidskrävande, manuellt programmeringsarbete att skapa en digital tvilling. Det ska inte gå att göra snabba förändringar i produktionen eftersom varje justering kräver omprogrammering.

– Om man istället kan skapa digitala tvillingar automatiskt med den information som redan finns i våra robotar och andra maskiner så är mycket vunnet, säger Johan Vallhagen, senior forskare på Volvo Group och handledare för Gabriel Sebastian i ett meddelande och tillägger:

– Problemet är att informationssystemen i olika leverantörers maskiner utgår från unika lösningar eller olika standarder och kan inte kopplas samman på det sätt som behövs. Med Gabriels hjälp vill vi bygga kunskap om vilka standarder och lösningar som fungerar optimalt tillsammans. Hans forskning blir en viktig pusselbit för att skapa verktyg som gör vår produktion mer flexibel och robust, så vi till exempel kan ställa om till olika produktvarianter snabbare.

Gabriel Sebastian startade sin forskarutbildning på Högskolan Väst i mars. 

– Jag ska utveckla ett planeringsverktyg för flexibel produktion där man använder en digital tvilling för programmeringen. Den ska kunna samla in och tolka information från flera olika typer av maskiner oavsett hur avancerade de är – den ska dessutom kunna inkludera moment som görs av operatörer i produktionen, förklarar han i meddelandet och fortsätter:

– Det innebär att vi först måste skapa en standard för hur man använder digitala tvillingar för planering av den här typen av produktionsprocesser. Jag kommer att applicera min forskning i Högskolan Västs nyutvecklade koncept Plug and produce. Det är en ny form av flexibel produktion där smarta moduler med konfigurerbara verktyg kan adderas och tas bort utan att nya programmeringsinsatser krävs.

Om han löser uppdraget inom några år kan det få stor betydelse för företag som har produktion med hög grad av kundanpassning. Ett smartare planeringsverktyg kan spara mycket tid och kostnader, samtidigt som produktionen blir mer tillförlitlig och flexibel.

– För oss på Volvo Group är det en stor fördel att Gabriel forskar i nära samverkan med oss. Det betyder att vi på R&D-avdelningen kan bygga värdefull kunskap som vi har nytta av på flera sätt, bland annat när vi ska göra kravspecifikationer vid inköp av teknisk utrustning, konstaterar Johan Vallhagen i meddelandet och Gabriel Sebastian som ser fram emot att kunna mixa forskarstudierna på Högskolan Väst med praktiska moment i produktionsmiljön på Volvo Group avslutar:

– Jag har sökt efter forskarutbildningar där man kan arbeta i nära samverkan med industrin. Det känns viktigt att min forskning är relevant för deras utveckling.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.172